Podcasts

In 2023 hebben we podcasts opgenomen over het werken in hoardingsituaties.

De podcasts kun je beluisteren door op de link bij het item te klikken!

Podcast 1 Over de intake bij hoardingproblematiek
De auteurs van het boek realiseren zich heel goed dat het spannend is voor iemand met hoardinggedrag om hulp te vragen. Je weet immers niet wat je kunt verwachten. Deze podcast van Annelie Brummer en Ingrid Tielemans is gebaseerd op een intake bij onze cliënten.

Podcast 2 Over zingeving bij hoardingproblematiek
In deze podcast vertelt Klazien Lambregtse over het effect van zingeving op het leven van een cliënt in een hoardingsituatie en benoemt ze welke zingevende interventies je als zorgprofessional daarbij kunt inzetten. De podcast gaat over de zoektocht naar het antwoord op de vraag “waar krijg je lichtjes van in je ogen?”

Podcast 3 Wanneer is iemand zover om hulp in te roepen bij hoardingproblematiek?
Deze podcast met Ingrid Tielemans en Divya van den Berg gaat over het proces dat voorafgaat een een hulpvraag. Hulp bieden is gemakkelijker dan hulp vragen. Voor veel mensen is het heel lastig om hulp te vragen. Voor mensen met hoardingproblematiek is dat gevoel nog sterker. De podcast benoemt waar iemand doorheen gaat als hij om hulp vraagt en wat daarbij de doorslag geeft om toch hulp te vragen.

Podcast 4 Wat kun je als familie en vrienden wel en niet doen bij een vermoeden van hoardingproblematiek?
Annelie Brummer en Divya van den Berg vertellen in deze podcast wat je als familie en vrienden kunt doen en wat je juist niet moet doen. Wat, als je iemand kent waarvan je het huis steeds voller ziet worden? Of als je vermoedt dat het huis overvol is, waardoor je niet meer op bezoek mag komen?

Podcast 5 Over afscheid nemen van een cliënt met hoardingproblematiek
In deze podcast met Hilde Verdijk en Klazien Lambregtse wordt benoemd wanneer afscheid nemen van een cliënt noodzakelijk is. Soms is de inzet die je biedt niet de hulp die je cliënt nodig heeft. Het is goed om te beseffen dat wanneer jouw inzet als professional organizer niet het gewenste resultaat heeft, je moet stoppen in het belang van je cliënt en jezelf. Om zo ruimte te maken voor een collega of andere passende hulp.