Op verschillende plaatsen in Nederland werken therapeuten samen met mensen met hoarding problematiek aan het verbeteren van de woonsituatie. Hieronder een interview met Menno Norden, hij is gz-psycholoog bij Eleos en werkzaam op de Veluwe.
Wat houdt het werk in? Op welke manier ben je betrokken bij hoarding situaties?
Ik ben bij hoardingsituaties betrokken in mijn rol als gz-psycholoog. Ik werk bij Eleos, een landelijke GGZ instelling. Als gz-psycholoog heb ik een regietaak: samen met de patiënt en in overleg met collega’s bepaal ik het behandelbeleid en ik kan andere hulpverleners benaderen om een deel van de behandeling uit te voeren. Als ik zelf een deel van de behandeling uitvoer, dan betreft dat vaak de cognitieve gedragstherapie.
Met welk probleem krijg jij in dit werkveld het meest te maken?
De grootste moeite die patiënten vaak ervaren is het daadwerkelijk wegdoen van spullen. Op gedachteniveau kan er nog wel meebewogen worden, maar als het er daadwerkelijk op neer komt, dan roept wegdoen van spullen nog te veel spanning op. In de behandeling is het daarom erg waardevol om samen te werken met een gespecialiseerd professional organizer. Die oefent en begeleidt ter plaatse met het ordenen en wegdoen van spullen.
Welke kwaliteiten heb je nodig om dit werk te kunnen doen?
In het uitvoeren van de behandeling is het van belang om enerzijds mee te kunnen bewegen op het tempo van de patiënt, en anderzijds ook op een empatisch confronterende manier te bewegen naar gestelde doelen. Ofwel: vasthoudend en flexibel tegelijk.
Welke opleidingen heb je gevolgd voor dit werkveld?
Ik heb psychologie gestudeerd aan de universiteit. En vervolgens de opleiding tot gzpsycholoog afgerond.
Werk je samen met andere professionals en zo ja met welke?
Mijn ervaring is dat een behandeling van mensen met hoarding de grootste kans van slagen heeft als er nauw samengewerkt wordt met andere disciplines. Ik ben nooit als enige hulpverlener betrokken bij een patiënt met hoarding. Er is altijd ook een maatschappelijk werkende en/of een Professional Organizer betrokken. Binnen mijn team bij Eleos kan ik voor behandeling en begeleiding een beroep doen op een arts, psychiater of sociaal psychiatrisch verpleegkundige.
Hoe kunnen mensen jou vinden om met je te werken?
Om in aanmerking te kunnen komen voor een behandeling in de GGZ is een verwijzing nodig van de huisarts. In de folder van het hoardingarrangement, een samenwerkingsverband van EBC, Eleos en professional organizers) staan contactgegevens van EBC, Eleos.
Heb je een gouden tip voor familie of vrienden van iemand met hoarding problematiek?
Motiveer om professionele hulp te zoeken. En als je samen aan de slag gaat om iets op te ruimen: doe in overleg spullen weg en niet op een rigoureuze manier of stiekem.